Gå til hovedinnhold
Group 7036
Artiklar
Vårins reise fra FIRST LEGO League til medisinstudier

Vårins reise fra FIRST LEGO League til medisinstudier

Deltaker
Publicerad: 14. mars 2024

Som 13-åring, under deltakelsen i FIRST LEGO League i 2012, tenkte Vårin tanken for første gang; Kanskje det er lege jeg skal bli? 

https://admin.hjernekraft.org/media/te0ah2zh/varinn2.jpg

Vårin Wikan fra Pasvikdalen deltok som 13-åring i den aller første FIRST LEGO League-turneringen som ble arrangert i Øst-Finnmark. I fjor returnerte hun til FLL, denne gangen som dommer. Vi har nå en meget blid medisinstudent på linjen fra Tana legekontor, hvor hun er i praksis.

Ulikheter ble en styrke
Høsten 2012 skulle alle skolene i Sør-Varanger stille med ett lag fra 8. trinn. Allerede i 7. klasse fikk Vårins klasse i beskjed om at de skulle delta i FIRST LEGO League neste skoleår, og elevene begynte å tenke på lagnavn og tema. Vårin forteller at selv om klassen var liten, bestående av bare syv elever, hadde de utfordringer med klassemiljøet og samholdet. Men en kunnskaps- og teknologikonkurranse skulle endre på dette.

Med lagenavnet «System 99» fra Pasvik skole, deltok hun og klassen med temaet «Senior Solutions».

– Vi var alle så forskjellige, men i FLL-prosjektet ble dette en styrke. Noen var mer teknisk anlagte, mens andre var mer kreative. Vi hadde ulike styrker, og under prosjektperioden fordelte oppgavene seg naturlig. Dette ga oss alle en positiv opplevelse av det aller første året på ungdomsskolen, og var fantastisk for klassemiljøet vårt, sier hun.

– Vi var alle så forskjellige, men i FLL-prosjektet ble dette en styrke.Stor nytte av FLL

I dag er Vårin femteårs medisinstudent ved UiT – Norges arktiske universitet. I tillegg har hun i tre år jobbet med forskning på UiT- forskningsgruppen Thrombosis research group (TREC ), med mål om å utvikle blodprøver for å forenkle diagnostiseringen av pasienter med lungeemboli. Dette arbeidet vil føre til en doktorgrad i helsevitenskap, som hun kan oppnå så snart hun er ferdig med sitt profesjonsstudium i medisin.

– Påvirket deltakelsen i FLL det du gjør nå?

– Personlig har jeg hatt stor nytte av det. På skolen var jeg flink i realfag, uten at jeg trengte å arbeide så hardt for det. Gjennom deltakelsen i FLL fikk jeg anvendt både matematikk og naturfag i praksis, spesielt gjennom programmeringsdelen. Det hjalp meg å se at det jeg lærte, kunne anvendes i praksis i yrkeslivet. Det var på dette årstrinnet min interesse for realfag virkelig ble vekket, noe som ledet meg til å velge denne veien på videregående. Der tok jeg alle realfagene jeg kunne, og det ble mitt spor i livet. «Kanskje jeg skal bli lege?» tenkte jeg for første gang da jeg deltok i FLL, forteller en engasjert Vårin.

–Hva er det med FLL som står ditt hjerte så nært?

– Det er muligheten til å gjøre noe man synes er gøy, å anvende skolekunnskap i praksis og se nytten av det man lærer. Uten å være bevisst på det bruker man matematikk, man må tenke systematisk, bryte ned store problemer i mindre deler for å løse dem. Første gang jeg brukte den hypotetisk deduktive metoden var under FLL. Dette er en vitenskapelig metode som regnes av mange som grunnlaget for moderne naturvitenskap. Nå jobber jeg med en doktorgrad ved siden av studiene, og jeg bruker metoden under studiene.

Hun mener også at FLL er bra for alle typer elever – både de akademisk sterke og de som sliter, de praktisk anlagte og de kreative.

Høsten 2023 meldte hun seg frivillig til å være dommer under FLL-turneringen i Kirkenes.

– For meg var det så givende å delta som elev, at da jeg hørte de trengte dommere i Kirkenes, nølte jeg ikke. Å kunne bidra etter å selv ha deltatt, var en enkel beslutning. Jeg er veldig glad i barn, og å se dem så engasjerte under turneringen var utrolig fint.

Tretten år etter at et lite frø om en karriere som lege ble sådd under en prosjektperiode i FIRST LEGO League, avslutter vi telefonsamtalen slik at hun kan ta imot neste pasient på Tana legekontor.Vårin til høyre i bildet, etter at laget "System99" vant turneringen i Øst-Finnmark i 2012.