Gå til hovedinnhold
Group 7036
Artiklar
Klare for å konkurrere mot hele verden – i Bodø.

Klare for å konkurrere mot hele verden – i Bodø.

Deltaker
Turnering
Publicerad: 6. mai 2024

13. - 16. mai kommer 50 lag fra hele verden til Bodø for å delta i verdensfinalen, Open European Championship. Lagene skal konkurrere i fjorårets oppdrag, MASTERPIECE og blant lagene finner vi fem norske og to svenske lag.

Vi har tatt en prat med tre av lagene og spurt hva de gleder seg til, hva de har øvd på, og om de kan komme med gode tips til lag som ønsker å delta i FIRST LEGO League. 

 

https://admin.hjernekraft.org/media/syyc5iun/masterminds-skandinavisk.jpg

MasterMinds går i 7.klasse på Tennfjord skule i Haram kommune, rett nord for Ålesund. Laget består av 14 elever i alderen 12-13 år. Dette er første året de er med i FIRST LEGO League, og i tillegg til OEC har laget også deltatt i den Skandinaviske finalen i 2023. Årets FLL-sesong har gått over all forventning, og nå gleder de seg veldig til å delta i en internasjonal turnering.
 
– Hva synes dere det er viktig å forberede dere på før avreise?
– Etter at vi kvalifiserte oss til Open European Championship har vi jobbet mye med å oversette alle presentasjonene til engelsk og øvd oss på å framføre. Det har vært spennende og vi har blitt veldig flinke. Vi har også arbeidet mye med å forbedre roboten for å gjøre den enda mer stabil og for å sanke enda flere poeng. Vi begynner å bli klare for å reise til Bodø! 

Vi er veldig spente på å se hva andre lag har forsket på og fått til, møte nye folk fra hele verden og om vi kan klare å vinne en pris.

– Har dere et godt tips til lag som skal delta i 2024-sesongen?
– Det er å være tålmodig og ikke gi opp, selv om man møter motgang. Det er viktig å samarbeide godt som et lag, og å lytte til hverandres forslag. Dere vil ha bruk for alle. Vær kreativ, og kom på nye idéer. Sett av nok tid. Og ikke minst ha det gøy!

Det som har vært spennende med FLL er å få forske på helt nye løsninger som ikke finnes, og å få dele idéene med andre som jobber med dette til daglig. Vi har jobbet grundig med alle delene av prosjektet, og da er det kjekt å se at vi har lykkes. Vi har hatt bruk for alle på laget og alle har fått brukt sine sterke sider. Sammen er vi gode!

Vi har lært utrolig mye gjennom denne perioden, og FLL er noe av det kjekkeste vi har vært med på i skolesammenheng. Vi anbefaler alle å delta i FIRST LEGO League!

 

Team SuperB

Team SuperB deltok også på den Skandinaviske finalen, og dette er nok laget som har kortest reisevei til OEC. Laget består av 16 deltakere og de kommer fra Ørnes i Meløy kommune.

– Det er første gang vi er med på First Lego League, og vi tror at vi kanskje blir de yngste deltakerne. Vi er ett lag, og vi er gode til å samarbeide. Selv om vi krangler noen ganger, blir vi alltid venner til slutt. Noen ganger får vi faktisk nye ideer mens vi krangler/diskuterer. Vi er tullete og liker morsomme ting.

– Hva synes dere det er viktig å forberede dere på før avreise? 
– Vi vil øve mer på robotkjøringa og få enda mer poeng enn vi har gjort i de tidligere konkurransene. I den regionale finalen kjørte vi 255 poeng, mens på skandinavisk finale kjørte vi 375 poeng, så vi ble ganske mye bedre på litt ekstra øving. I prosjektpresentasjonen fremførte vi en rap vi hadde laget. Denne må vi skrive om til engelsk, og øve enda mer på. I tillegg er det litt skummelt at all kommunikasjonen med dommerne skal skje på engelsk. Så alle rapportene vi har skrevet på norsk, må vi skrive om til engelsk.

– Hvordan føles det å avslutte FLL-sesongen med en invitasjon til en internasjonal turnering? 
– Det føles helt fantastisk, og hele klassen ropte i glede da vi fikk høre det. Noen i klassen trodde ikke på læreren da hun sa at vi ble invitert til verdensfinalen. I tillegg til at vi ble glade for at vi får være med på den store finalen, ble vi også glad for at da må læreren vår ta oss med på lasertag! Da vi skulle til Bodø på regional finale spurte vi henne om vi kunne dra på lasertag. Da sa hun at hvis vi klarte å komme oss til verdensfinalen, skulle hun ta alle sammen med på lasertag. 

– Har dere et godt tips til lag som skal delta i 2024-sesongen? 
– Ikke vær nervøs! Husk at hele poenget er å ha det gøy! 

 Torghatten Tekno Girls fra Brønnøysund består av 5 jenter mellom 11 og 15 år. Laget har deltatt siden 2020, så de har lang erfaring med deltakelse i FLL. De er gode venner som koser seg sammen og samarbeider godt

– Hva synes dere det er viktig å forberede dere på før avreise?
– Vi liker å sørge for at alt er så ferdig og klart som mulig, samtidig som vi er forberedt på potensielle endringer som eventuelt måtte gjøres. På reisen pleier vi å øve på presentasjonene våre, for å sørge for at det hver av oss skal si virkelig sitter inne.

– Hvordan føles det å avslutte FLL-sesongen med en invitasjon til en internasjonal turnering?
– Invitasjonen kom som lyn fra klar himmel, den var fullstendig uventet.Vi skal uansett jobbe på spreng for å få til vårt beste igjen.
 
– Hva er dere mest spent på?
– Roboten er nydesignet, og alle oppdrag løses på nye måter, så vi er temmelig spente på hvordan roboten vår vil oppføre seg på banen, men er også superspente på å se Bodø og treffe masse nye mennesker.
 
– Har dere et godt tips til lag som skal delta i 2024-sesongen?
– Ikke gi opp når ting ikke fullt går deres vei. Utfordre dere selv, og prøv å komme på en løsning. Jobb godt og gjør deres beste, men fokuser på å ha det gøy. Resultatene blir som de blir.

De andre norske og svenske lagene som skal delta er:
Team._.hug og Trångsvikens skola fra Sverige, og #Creative Future og Cre8tive Crew fra Norge. Vi ønsker alle lagene lykke til, og gleder oss til å møte dere i Bodø 13.-16. mai!

Har du lyst til å lese mer om Open European Championship og følge med på programmet til lagene? Hold deg oppdatert her!