Turneringar och arrangemang i FIRST® LEGO® League

Det viktigaste här är självfallet processen och allt ni lär er under de åtta veckor då ni arbetar med FIRST® LEGO® League. Men även arrangemangen är en viktig del av konceptet. Här kan du läsa mer om de regionala turneringarna, den skandinaviska finalen, Scandinavian Innovation Award och de internationella turneringarna.

Regionala turneringar

8 veckor efter uppdragssläppet (uppdraget släpps i mitten av september), arrangeras regionala turneringar i FIRST® LEGO® League Challenge (någon har ochså Explore)

 

På en och samma dag arrangeras regionala turneringar i över 45 städer runtom i Skandinavien och Färöarna!

 

På turneringsdagen tävlar lagen i kategorierna projekt, kärnvärden, teknik och robotkörning, men framför allt firar vi gemensamt det fantastiska jobb alla lag har lagt ned och det engagemang som FIRST® LEGO® League väcker!

 

Champion-vinnarna i de regionala turneringarna får delta i den skandinaviska finalen, där de ställs mot andra Champion-vinnare från hela Skandinavien och Färöarna. 

Skandinavisk final

3 veckor efter de regionala turneringarna arrangeras den skandinaviska finalen. Här tävlar alla Champions om att bli bäst inom projekt, teknik, robotkörning och kärnvärden.

 

I den skandinaviska finalen delas följande priser ut:

Kärnvärdepriset
Teknikpriset 1:a, 2:a och 3:e pris
Projektpriset 1:a, 2:a och 3:e pris
Robottävlingen 1. och 2. pris
FIRST® LEGO® League Scandinavian Champion 
Lagledarpriset

Program för skandinaviska finalen (exempel)

Fredag

Ankomst

Färdigställa montern

Gemensam aktivitet på kvällen

 

Lördag

Öppningsceremoni

Presentationer och inledande robottävlingar

Lunch

Presentationer och inledande robottävlingar fortsätter

Finalronderna i robotkörning

Avslutningsceremoni

Middag på kvällen

 

Söndag

Avresa

Scandinavian Innovation Award

 

Scandinavian Innovation Award (SIA) är en hyllning till de innovativa lösningar som lagen i årets FIRST® LEGO® League har tänkt ut!

 

SIA baseras på projektdelen i FIRST® LEGO® League, där lagen själva har tänkt ut en innovativ lösning på ett problem de själva har definierat utifrån årets uppdrag.

 

Konceptet bygger på Global Innovation Award som var en global tävling som arrangeras av FIRST i USA varje år. 20 lag från hela världen deltog här. Global Innovation Award avvecklas 2023 men Scandinavian Innovation Award kommer att fortsätta.

 

 


Logo_rød


Evenemanget

Scandinavian Innovation Award är ett eget evenemang som hålls i mitten av februari i Norge. Hit bjuds 10 av lagen med de mest innovativa lösningarna i årets säsong av FIRST® LEGO® League: Challenge. På SIA-evenemanget får cirka 5 deltagare delta i seminarier och föredrag samt hålla presentationer inför en jury.

 

Exempel på program:

08:00 – Lagen anländer och färdigställer varsin monter

09:00 – Evenemanget inleds officiellt

09:30 – Workshop

11:00 – Föredrag

11:30 – Lunch

12:00 – Presentationer inför juryn

14:00 – Fysikshow

14:30 – Avslutningsceremoni och prisutdelning

Internationella turneringar

FIRST® LEGO® League arrangeras i över 100 länder, och varje år får vi på FIRST Scandinavia möjlighet att skicka något av våra fantastiska lag ut i vida världen.

 

De skandinaviska prisvinnarna får förtur, men eftersom vi ofta får många platser kan alla lag som vill resa iväg meddela oss. Om det finns lediga platser kan vi erbjuda de platserna.

 

Det finns vissa skillnader mellan skandinaviska FIRST® LEGO® League och de internationella turneringarna. Internationellt är kategorierna:

●       Project

●       Technology

●       Core Values

●       Robot competition

Bedömningssättet är snarlikt, men sker utifrån lite andra domarformulär, med så kallade Rubrics.

 

World Festival – världsfestivalen

World Festival arrangeras som en festival: själva tävlingen är inte det viktigaste här, utan poängen är att sammanföra lag från olika delar av världen, så att de gemensamt kan delta i FLL med glädje och entusiasm.

 

Många av de här evenemangen innehåller även andra tävlingar än FIRST® LEGO® League.

 

Den här turneringen arrangeras i april/maj i USA. Lagen får själva betala resa och uppehälle, samt en anmälningsavgift.

 

Open Championships

FLL Open Championships (kallas vanligen OEC eller OIC) arrangeras som en fristående FLL-turnering. Här fokuserar man alltså helt på FLL, till skillnad från hur det ser ut i World Festival.

 

Man roterar turneringen mellan olika orter och bjuder in lag från alla länder.

 

FLL Open-turneringarna hålls under 2–3 dagar i april/maj/juni varje år. Lagen får själva betala resa och uppehälle, samt en anmälningsavgift.

 

 

Vi får även inbjudningar till andra turneringar, och vi försöker alltid att fylla de platser som erbjuds.