Gå til hovedinnhold
Group 7036
Artiklar
Ut i verden for å konkurrere

Ut i verden for å konkurrere

Deltaker
Turnering
Publicerad: 12. apr. 2024

I år er det hele 14 lag fra Norge og Sverige som skal ut i verden for å konkurrere i FIRST LEGO League! Vi har tatt oss en prat med noen av lagene, og først ut er Cre8tive Crew fra Norge og Mariebergsskolans Finest fra Sverige.

Lagene skal delta i World Festival i Houston Texas, og de kvalifiserte seg gjennom imponerende innsats i den Skandinaviske finalen i 2023.

https://admin.hjernekraft.org/media/1plhh4d4/vinnerlag8.jpg

Cr8tive Crew har brukt FIRST LEGO League og kjerneverdiene som en metode for å forbedre klassemiljøet. Dette skoleåret har de ikke brukt lærebøker i andre fag enn matematikk men de har hatt god dekning av kompetansemålene i norsk, engelsk, kunst og håndverk, matematikk, samfunnsfag, naturfag og musikk i arbeidet med FIRST LEGO League. 

Laget er en klasse med høyt energinivå og med mye action. Dette har de utnyttet når de har arbeidet med prosjektet.

– Hva synes dere det er viktig å forberede dere på før avreise?
– Akkurat nå øver vi oss på å kunne svare på spørsmål på engelsk. Alle voksne som er innom klassen er oppfordret til å stille et spørsmål om kjerneverdiene som henger i klasserommet.  

Vi øver også masse på robotkampene for å kunne holde tidsgrensen på 2,5 min og gjøre bytte av utstyr på roboten så kjapt som mulig. 

– Hvordan føles det å avslutte FLL-sesongen med en invitasjon til en internasjonal turnering?
– Det føles helt fantastisk å kunne avslutte 7. klasse og årets FLL-sesong med en tur til Houston. Det blir en skikkelig feiring av alt vi har oppnådd.

– Har dere et godt tips til lag som skal delta i 2024-sesongen?
Ja, gå all inn! Tør å bruke mye tid så får dere godt utbytte. Det er ikke alltid læreren/veilederen vår kan alt vi holder på med, men vi utforsker det sammen. Prøving og feiling er den aller beste metoden. Her får man det ikke servert på et sølvfat, man må stå i det å være utholdende over tid for å komme fram til en løsning. 


 

Mariebergsskolans Finest är ett skollag på 14 personer som har jobbat både i skolan och på fritiden. Vi var tajta innan men nu efter FIRST LEGO League har vi blivit som en familj.  Vi stannar ofta kvar efter skolan och jobbar och vi samarbetar väldigt bra tillsammans.

– Vad tycker ni är viktigt att förbereda sig för innan ni reser?

– Vi tycker att det är viktigt att träna på robotkörning genom en flertal testrundor och att lära oss kommunicera inom laget så alla vet var de ska göra när vi väl är vid tävlingen. Men det viktigaste enligt mig är att hålla lagandan uppe och ha kul. 

Det är viktigt att träna på och förbereda projektpresentationen. Det är bra att ha den klar innan man åker till tävlingen. Det är också viktigt att öva på att presentera den, särskilt eftersom den ska vara på engelska.

– Hur känns det att avsluta FLL säsongen med en inbjudan till en internationell turnering?

– Det känns självklart jättekul. Det ska bli oerhört mäktigt och ärofullt att representera Sverige på internationell nivå. Det ska bli ett extremt roligt äventyr, och ett minne för livet. Det här är också sista året som vi går i samma klass, det blir som ett avslut för oss också. Vi har jobbat extremt hårt med FLL under flera år och det känns nu som att vi får avsluta säsongen på ett extremt bra sätt. 

Det ska bli kul att lära känna andra från andra länder och kunna umgås med dom.

– Har ni några bra tips till de lag som deltar i säsongen 2024?
– Ja! Det bästa tipset jag har är att ha kul. Vi vet att det låter självklart men det är så viktigt. FLL finns till för att man ska ha kul. Det kommer ni också att ha massor av. Det andra är att slappna av på turneringarna. Det är viktigt att fokusera men det är också viktigt att våga prata med andra lag och våga ta för sig under presentationerna. Det kommer bli så mycket roligare då!


Vi ønsker begge lagene lykke til under World Festival som arrangeres 17.-20. april.

 

Jente viser fram innovativt prosjekt

Cre8tive Crew forbereder seg på avreise til World Festival - Foto: Marte Bjørgum