Det kan lønne seg å gå ALL IN!
Under fjorårets oppdrag, MASTERPIECE, fikk et energisk lag fra Hessa skole i Ålesund oppleve litt mer enn de fleste andre lag. De fikk tidlig beskjed fra læreren sin om å gå "All in” om de skulle nå langt, og det hørte de på! Ikke bare vant de Skandinavisk finale og dermed kunne reise til Houston under World Championship, de fikk også mulighet til å delta i Open European Championship (OEC) i Bodø rett etterpå. Laget skulle egentlig ikke delta i FLL i årets sesong, men så la flere av lagets medlemmer egne planer.
– I Ålesund er det 7. klasse som får mulighet til å delta, men i år går dere jo i 8. Hvorfor ønsker dere å delta i år også?
– Grunnen til at vi bestemte oss for å være med på FLL i år, er fordi vi synes FLL var en fantastisk opplevelse i fjor. Vi kunne ikke forestille oss å ikke få holde på med det lenger. Vi synes det beste med FLL er å møte andre lag fra over hele verden. Vi innså at FLL ikke bare er en konkurranse som mange tror, det er en fantastisk opplevelse og reise.
FLL passer for alle. De som liker å programmere/kode får holde på med det, og de som liker å jobbe med prosjekt og markedsføring får gjøre det. Så alle får holde på med noe de liker.
Vi innså at FLL ikke bare er en konkurranse som mange tror, det er en fantastisk opplevelse og reise.
Vi ser også at når vi går på ungdomsskolen og skal ha presentasjoner, er det en stor fordel å kunne lage powerpointer og presentere foran andre. Dette gjorde vi veldig mye i fjor på bedriftsbesøk og konkurranser. Så FLL gir også veldig god kompetanse for fremtiden. For oss handler FLL om samhold, lagarbeid og å KLE SEG UT. I fjor hadde jo vi malingsdrakter, som ble på en måte kjennetegnet til Cr8tive Crew. Da vi deltok på OEC innså vi at FLL ikke bare handler om prosjekt, koding og markedsføring, men om MORO. Vi gikk i dansetog med andre lag og hadde det KJEMPEGØY!!
I MALINGSDRAKTER. Lagbilde av Cr8tive Crew fra 2023-sesongen.
Ut i verden
– Fortell litt om deltakelsen deres i fjor og alt dere fikk oppleve
– I fjor var vi med på fire FLL-konkurranser. Først den regionale finalen i Ålesund. Der fikk vi en tøff start på kodebordet i den første runden, fordi roboten vår klikket og begynte å kjøre i sirkler. Vi trodde ikke vi hadde noen sjanse, men vi endte opp med å gjøre det kjempebra allerede i andre runde i robotkonkurransen. Vi endte vi opp med 1. plass i robotkonkurransen, og vi vant også 2. plass på prosjekt og Championsprisen. Vi var sååå glade fordi vi fikk fortsette med FLL og reise til den skandinaviske finalen i Mo i Rana.
Da vi kom til Mo i Rana, forventet vi ikke å vinne noe. Da vi ble nominert til prosjektprisen var vi i sjokk. Vi trodde ikke vi skulle vinne den, men så endte vi opp med en tredjeplass og det syntes vi var veldig bra!
Da vi ble nominert til championsprisen tenkte vi at det ikke kunne være sant, så da de utropte oss til vinnere ble alle veldig glade og overrasket! Vi skulle representere Norge i verdensfinalen i Houston!
OEC i Bodø var også en fantastisk opplevelse. Der ble vi kjent med veldig mange andre deltagere fra hele verden. Det var en flott avslutning på FLL-sesongen!
INTERNASJONAL TURNERING. Cr8tive Crew under World Festival i Houston.
Lærerik opplevelse
– Hvorfor bør man delta i FLL?
– FLL er en fantastisk konkurranse som vi synes alle burde være med på. Det som er så fint hvis du er med som en skoleklasse er at du får nesten alle fagene inn i FLL. Du får matte i kodingen, norsk når vi skriver Powerpointer og presenterer, kunst og håndverk når vi lager ting til standen og mye, mye mer. Så du lærer veldig mye av det, og så er det så kjekt å møte lag fra hele verden og få nye venner for livet. Det er en veldig lærerik opplevelse å delta i FLL, du lærer mye nytt og det er kjempegøy.
– Dere fikk jo oppleve og reise mer enn de fleste FLL- lag under deltakelsen i fjor. Hvorfor tror dere at dere kom så langt?
– Vi var et stort lag og jobbet veldig bra sammen. Vi hadde fått en lærer (Kristine Skarbøvik Rogne) som tidligere hadde fått andre FLL-lag til internasjonale konkurranser. Kristine sa at om vi satte oss høye mål, så kunne vi også få det til. Vi måtte gå «all in».
«There’s a party everywhere you go»
Engasjementet vårt syntes, og da vi var i Bodø på Open European Championship ble vi fortalt «There’s a party everywhere you go» fra andre lag.
Mye læring
– Hva har dere lært av å delta i FLL som dere kanskje ikke ville lært i en “vanlig“ skolehverdag?
– Vi lærte oss en ny måte å samarbeide på som vi nok ikke hadde lært ellers. Vi lærte å kommunisere med hverandre, og ta hensyn til hverandre. Vi lærte om hverandres styrker og svakheter, og så fikk alle jobbe med det de likte og var gode til. Og vi hadde jo aldri lært å kode og bygge roboter uten FLL.
Klassemiljøet vårt ble også mye bedre etter at vi begynte å jobbe med FLL.
Vi har fått prøve oss på mange oppgaver som folk gjør i arbeidslivet. Vi har jo blitt flinke til å planlegge ting og til å legge strategier. Vi har holdt veldig mange presentasjoner og er blitt veldig trygge på det. Vi har vært på tv, radio og i avisene så vi har fått god medietrening. Klassemiljøet vårt ble også mye bedre etter at vi begynte å jobbe med FLL.
– Hvilken rolle spilte veilederen for laget deres?
– Vi hadde aldri kommet så langt uten henne. Hun gjorde en veldig stor innsats for oss og jobbet sikkert med FLL døgnet rundt!
Vi brukte ikke lærebøkene. I stedet brukte hun læringsmålene slik at vi kunne jobbe med FLL i alle fagene. Det eneste faget vi hadde ved siden av var matte.
Veilederen må kunne se alle elevene. Det er alltid noen som ikke får til noe, så veilederen må passe på at alle får oppgaver som de kan mestre.
Læreren vår lærte oss at vi måtte jobbe hardt for å nå målene våre. Hun fikk oss til å tro på drømmene våre. Hun var motiverende og positiv. Og hun var veldig kreativ og fikk oss til å være kreative også.
Vi fikk lære veldig mye forskjellig. Hun ga oss mye tillit hvis vi oppførte oss.
MESTRING. Sanna i en av robotkampene under OEC i Bodø.
– Hva er målet og drømmen med årets deltakelse?
– Vi har veldig lyst til å oppleve flere internasjonale finaler. Den skandinaviske finalen var kjempegøy å være med på. Vi synes det er veldig gøy å konkurrere, men også å bli kjent med andre lag. Så i år er målet vårt å komme oss til Trondheim og få delta i den skandinaviske finalen.
– Har dere et godt tips til lag som deltar for første gang?
– Aldri gi opp! Det er det beste tipset. Sett dere mål og jobb mot dem.
ÅRETS LAG. Øverst til venstre: Sanna Petersen Austnes, Rose Mathilde Bache-Rabben, Ingrid Midtbø Sorthe, Tor Alexander Øverås og Anna Elfrida Tafjord Grinde er klare til turnering 9. november i Ålesund.