Norske elever deltok i verdensfinale i innovasjon

Etter å ha slått ut nesten 20 000 lag fra hele verden, nådde Climb Blind, som første norske lag, finalen i Global Innovation Award i USA. 

IMG_6827
Global Innovation Award arrangeres av FIRST i USA hvert år og 20 lag fra hele verden blir valgt ut til å delta. Her møtes de noen av de største innovasjonstalentene fra verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse FIRST® LEGO® League.
I år gjennomføres konkurransen digitalt. Det hele begynte mandag 28. juni med møter med dommerne mandag og tirsdag. Og vinnere ble annonsert på livesending onsdag kveld. 
– Det har vært en stor opplevelse å få være med på hele dette opplegget, og vi har jo kommet langt likevel, smilte deltakerne etter det ble klart at de ikke vant denne kvelden.


Konseptleder for FIRST® LEGO® League, Silje Kumeus, var begeistret over å ha fått med et norsk lag i Global Innovation Award, og ikke minst utrolig imponert over Climb Blind sin innsats i konkurransen. - Vi vet ikke hvilke utfordringer vi kommer til å møte om 10 til 20 år, men jeg ser lyst på fremtiden når jeg ser de som skal løse disse utfordringene. Det er så viktig å sette fokus på problemløsning, innovasjon og kreativitet hos barn og unge. Vi i FIRST Scandinavia er veldig stolte over Climb Blind og deresenorme innsats!

IMG_6808

Climb Blind – Grips for visually impaired climbers

Laget Climb Blind består av fem jenter og gutter i alderen 11-12 år som alle går på Paradis skole i Bergen:

- Filip Balgobin Herfindal
- Aksel Pisani Angeltvedt
- Karen Zahl
- Philip Sæle Meyer
- Vilde Weibye Bjørk
I oppdraget RePLAY i FIRST® LEGO® League Challenge skulle lagene finne en innovativ løsning på en problemstilling. Den har de selv har definert ut fra årets oppdrag som handlet om å finne innovative løsninger som motiverer til mer fysisk aktivitet.

Laget Climb blind har utviklet idéen Climb Blind som er er en sensorbasert løsning som skal gi svaksynte og blinde friheten til å klatre uten å være avhengig av en veileder. Ungdommene tilhører selv klatremiljøet og har samarbeidet med Bergen klatreklubb og Blindeforbundet i produktutviklingen.

- Noen i klatregruppen vår er svaksynte, og vi ville hjelpe dem til å klatre mer selvstendig og hardere ruter, uten en hjelper på bakken, sier Aksel. 

Elevene deltok først i regional turnering i FIRST LEGO League i Bergen. Der ble de nominert til Scandinavian Innovation Award. Laget ble valgt ut som ett av ti deltakerlag og tok med seg tredje prisen, og dermed også en nominasjon til Global Innovation Award. I slutten av mai fikk de beskjed om at Climb Blind hadde kommet gjennom det trange nåløyet blant nesten 20 000 lag på global basis og skulle få delta i konkurransen.

- Det føltes veldig uvirkelig liksom, sier Philip. Ja, for vi er jo bare noen små barn, de fleste vi konkurrerer med er jo ungdommer i 15-16-årsalderen.

IMG_6861


Veien videre
Løsningen har et så stort potensiale at flere har latt seg imponere. Allerede er det avtalt møter med innovasjonsmiljø i Bergen for nærmere presentasjon, og for å se på mulighetene til å realisere den innovative løsningen. Laget har også fått god hjelp fra arrangøren for FIRST LEGO League i Bergen, VilVite. 
Vi gratulerer Climb Blind og ønsker dem lykke til videre!
IMG_6827