Hils på mannen bak FIRST LEGO League Scandinavia

Siden 2000 har han hatt et enormt engasjement for at barn og unge skal mestre realfag, han sitter sjelden i ro og han er som regel der det skjer! Hils på stifteren av FIRST Scandinavia og mannen bak FIRST LEGO League i Scandinavia, Per Arild Konradsen.

PA_selfie_finale2019

Bakgrunn:

– Jeg er utdannet sivilingeniør innenfor konstruksjonsteknikk og har jobbet 13 år i et privat konsulentselskap i Bodø. Etter det arbeidet jeg halvannet år som direktør i Team Bodø før oppstarten av FIRST Scandinavia i 2000.

Da mine tre sønner var yngre var jeg veldig aktiv i nærmiljøet og i skolehverdagen deres, og lagde mange realfagsprosjekter for skolen de gikk på. Men de prosjektene hadde begrenset omfang og satte ingen varige spor. Så fikk jeg høre om FIRST LEGO League som var under utvikling i USA og reiste over for å se på dette konseptet. Jeg ble overbegeistret over mangfoldigheten og fikk lov å prøve å arrangere i en turnering i Bodø høsten 2000. Jeg trengte penger, og med det trengte jeg en organisasjon hvor konseptet skulle høre til, og dermed etablerte jeg FIRST Scandinavia.

De første årene gjorde jeg absolutt alt i konseptet; arrangerte turneringer, etablerte og drev web, rekrutterte lag, rekrutterte turneringsbyer, arrangerte prosjektledermøter, skaffet all nødvendig finansiering og var også veileder for mitt eget FLL-lag.

I dag har vi jo et eget strålende FLL-team i FIRST Scandinavia, så min jobb er nå begrenset til finansiering og rekruttering av nye turneringsbyer, samt å være aktiv i det internasjonale FLL-nettverket.

 

– Hva er din guilty pleasure?

– Det er vel ikke tvil om at det må være interessen for klokker som jeg har hatt siden 6-7 års alderen da jeg skrudde i stykker og prøvde å sette sammen gamle vekkerklokker. Interessen for teknologien og mekaniske urverk, og kun mekaniske urverk, har ført til at jeg har fått noen klokker i samlingen opp gjennom årene. 

Noen av mine gode venner skjønner ikke helt greien med det. «Dette er jo en "single fuction device" som kun viser tida. Og klokka har vi jo på mobilen...»


– Hva klarer du deg ikke uten?

– I tillegg til det obligatoriske svaret nærmeste familie og venner, så er vel jeg som alle andre blitt avhengig av mobiltelefonen. 

Men der en kommet en ny tekno-dings inn i livet mitt, og det er den digitale notatboka Remarkable 2. For meg som er helt avhengig av en notatblokk er dette et helt strålende produkt som faktisk klarer å erstatte den tradisjonelle notatblokka. Bunker med gamle notatbøker blir dermed historie. 

 

– Hva er det beste med jobben din i FIRST LEGO League?

– Det beste med jobben min er å vite at jeg arbeider for gode grunnverdier i FIRST LEGO League, jeg jobber for utvikling av den kommende generasjon og deres læring og interesse for realfag – satt inn i en samfunnsmessig sammenheng. FLL har i løpet av de 20 årene jeg har vært med vært i en kontinuerlig utvikling, og det er det som har gjort at jeg har stått i jobben i over 20 år. 

Da vi startet i 2000 var vi først ute etter USA idet FLL ble skapt i 1999. I dag er vi selv ansvarlige for FLL i Norge, Sverige og Danmark. Men turneringen som sådan er blitt verdens største der det i 2019 ble arrangert FLL i 120 land over hele verden.

Så det beste har vært utfordringene, utvikling og det å lykkes med det kanskje ikke alle i starten trodde var mulig.

 

– Hva er ditt største gåsehud-øyeblikk i FIRST LEGO League?

– Det har vært mange gåsehud-øyeblikk gjennom de 20 årene med FIRST LEGO League. Det er jo gåsehud bare å være til stede ved en turnering og få lov å oppleve stemningen, entusiasmen, mestringsfølelsen og gleden som deltakerne viser.

Men skal noe trekkes frem må det være den storslagne åpnings seremonien ved den først FLL-turnering på Bodø lufthavn den 25. november 2000. Det var stort og rørende og se at konseptet «virket», og i tillegg var vi de første som arrangerte FLL utenfor USA. HC Andersen var DJ den gang og bidro sterkt til det magiske øyeblikket.


– Hva håper du at deltakere og veiledere sitter igjen med etter å ha deltatt?

– Først og fremst en god opplevelse. En god opplevelse ved å ha lykkes med å gjennomføre de 8 ukene med hardt arbeid hvor deltakerne har lært mye om prosjektarbeid, samarbeid, innovasjon og kreativitet. Den selvtilliten de har fått ved å lage sin egen unike løsning på en samfunnsmessig utfordring håper jeg de tar med seg videre.

Å være med i FLL krever noen andre arbeidsmetoder enn i det tradisjonelle firkantede klasserommet, så jeg tror og håper at både veiledere og deltakerne tar denne erfaringen med seg tilbake til den ordinære undervisningen, og kanskje bruker denne kunnskapen videre.

 

– Hvordan kan vi best motivere barn og unge til å velge realfag?

– Jeg tror det er viktig å ikke bare fokusere på, og isolere, de harde realfagene matematikk, fysikk, kjemi, biologi osv. Det er viktig at barn og unge forstår at realfagene er et verktøy for å løse viktige samfunnsmessige oppgaver som klima, miljø, energi, søppel i havet med mer. Akkurat slik vi gjør det i FIRST LEGO League, der deltakerne arbeider med problemstillinger som ingen voksne vet svaret på.

Videre mener jeg at det er viktig å starte tidlig og gi de unge en god mestringsfølelse i ung alder sammen med entusiastiske og kunnskapsrike lærere. Så er det bare å bygge videre på dette gode fundamentet som garantert gir økt lærelyst.

 

– Hvordan lader du batteriene?

– For de som kjenner meg så er jeg sjelden helt i ro. Det er ingen tvil om at batteriene lades best på hytta på Nordarnøy der vi er hver eneste helg. Der er jeg på havet med båten, i skogen med motorsaga, fotograferer, går turer og ellers er med de gode venner vi har der. 

Øya ligger bare 30 minutter med hurtigbåt fra Bodø, men likevel blir man hensatt til et helt annet miljø, stillhet og lokalsamfunn straks vi går i land på øya.

 

– Hva gleder du deg mest til i årets sesong?

– Først og fremst gleder jeg meg til at vi skal vekk fra de digitale turneringer vi hadde i 2020, til ordentlige fysiske turneringer. Det skal jeg bare få med meg!

Videre gleder jeg meg stort til den skandinaviske finalen som går av stabelen i Ålesund, samt prosjektledermøtet som skal arrangeres på Færøyene i august. Det blir kjekt å få møte de drivende dyktige prosjektlederne igjen.


PAK-collage

PA_selfie_finale2019