Velkommen til FIRST® LEGO® League

- en spennende kunnskaps- og teknologiturnering for barn og unge (10-16 år)
Du er her: Oppdrag > Tidligere oppdrag > Oppdrag 2006 > Teoretisk oppgave

Teoretisk oppgave

204x264topimage BESKRIVELSE AV NANO QUEST PROSJEKTOPPGAVEN:
Valg av prosjekt: Undersøk en eksisterende eller fremtidig bruk av nanoteknologi. Velg fra ett av oppdragene i Nano Quest eller fra en annen kilde. Lær hvilke utfordringer forskerne står overfor når de forsøker å forbedre noe ved hjelp av nanoteknologi eller å bruke nanoteknologien til å lage helt nye ting. Lag et forslag til en forbedring av eksisterende nanoteknologi eller finn på en ny måte å bruke nanoteknologi for å løse et problem. Formidle det dere har funnet ut til andre.

Merk: Alle tre delene av prosjektet må være inkludert i presentasjonen for å kunne kvalifisere seg til en pris i turneringen:

 1. Velg en eksisterende eller fremtidig bruk av nanoteknologi
 2. Forklar en mulig løsning til en forbedring eller noe helt nytt
 3. Formidle resultatene til andre

Presentasjonen skal vare maks 5 minutter inklusiv tid til oppsetting.


PROSJEKTVEILEDNING
Slutt lag med eksperter rundt om i verden som leter etter svar på spørsmål og skaper nye teknologier som vil gjøre livet bedre for oss alle. Denne veiledningen vil hjelpe dere å komme i gang. Den gir forslag og tips til hvordan dere lettere kan følge de forskjellige fasene og fullføre prosjektet. Ikke minst, - ha det morsomt med alt du gjør. Du vil bli overrasket over hva du kan oppnå!

 1. Valg av prosjekt:
  Velg en eksisterende eller fremtidig bruk av nanoteknologi, enten fra ett av oppdragene i Nano Quest eller fra en annen kilde. Utforsk emnet og finn ut hva vitenskapsfolk lærer om emnet i dag. Finn også ut hvilke utfordringer de må løse for å forbedre dagens teknologi, eller kom opp med helt nye ideer for å gjøre en potensiell bruk til en realitet. Husk at prosjektet enten må fokusere på en forbedring eller en ny løsning.

  Dere kan lære mer ved å snakke med eksperter på området - nanoteknologer, fysikere eller datateknologer. Forsøk et av følgende forslag:
  • Send epost via www.hjernekraft.org
  • Les hva eksperter har skrevet
  • Studer konsepter som allerede eksisterer
  • Besøk vitenskaps- eller ingeniøravdelingen ved deres lokale universitet
  • Sjekk ut internettsider - dere finner noen av dem under årets oppdrag på www.hjernekraft.org
  • Let i bøker, blader, aviser, se på tv eller gå på biblioteket.
 2. Lag/design en løsning:
  81x102kidsTenk ut en løsning som enten forbedrer eksisterende nanoteknologi eller en mulig fremtidig nanoteknologi. Mens dere arbeider med løsningen, tenk på følgende spørsmål:

  • Hva vil hensikten med løsningen være?
  • Hvilket problem vil den løse?
  • Hvordan vil den se ut?
  • Hvordan vil den fungere?
  • Hvilken innvirkning vil den ha på verden rundt dere?
 3. Del prosjektet med andre:
  Del presentasjonen med andre underveis slik at de kan få et innblikk i hva dere har lært om nanoteknologi. Dette er også en utmerket måte å øve på presentasjonen før dere møter dommerne. Gi tilhørerne mulighet til å stille så mange spørsmål som mulig - dette kan hjelpe dere til å forbedre presentasjonen.
  Ideer for hvordan dere kan øve og dele presentasjonen med lokalsamfunnet:

  • Undervis klassekamerater og andre klasser på skolen
  • Del erfaringene deres med ansatte i en bedrift som er interessert i nanoteknologi
  • Øv på presentasjonen med familie og venner av laget
  • Ha en presentasjon for sponsor(er) og takk dem for deres støtte
  • Del ideene deres med byrådet og andre politiske ledere
  • Lag en internettside og markedsfør den
  • Lag en brosjyre eller plakat som andre kan se

  Før en oversikt over alle som har sett eller hørt om prosjektet deres, og inkluder det i presentasjonen til dommerne.


HVA ER NANOTEKNOLOGI?
Ved å bygge opp stoffer på nanoskala kan vi få fram materialer med nye og nyttige egenskaper. Dette vil vi snart få se på mange områder i samfunnet, fra medisin til datamaskiner til miljø. For eksempel regner forskerne med å kunne lage medisiner som selv finner fram til riktig sted i kroppen. Man kan også tenke seg nano-materialer som er fantastisk sterke og lette. Noen har til og med foreslått å lage et tau av nanomaterialer som kan brukes til å heise ting opp i verdensrommet. Allerede nå kan du kjøpe ting som inneholder nanoteknologi, for eksempel tøy som er motstandsdyktig mot fuktighet og flekker eller tennisballer som er ekstra spretne.


HVORFOR NANOTEKNOLOGI?
Ved å bygge opp stoffer på nanoskala kan vi få fram materialer med nye og nyttige egenskaper. Dette vil vi snart få se på mange områder i samfunnet, fra medisin til datamaskiner til miljø. For eksempel regner forskerne med å kunne lage medisiner som selv finner fram til riktig sted i kroppen.

Oppdragene i Nano Quest Robotkonkurranse representerer bare et lite utvalg av den teknologien og de ideene som forskere tenker på eller jobber med akkurat nå. I Nano Quest-prosjektet blir du med på utforskningen av denne nye og spennende verdenen.

logologologo
logologologo