Velkommen til FIRST® LEGO® League

- en spennende kunnskaps- og teknologiturnering for barn og unge (10-16 år)
Du er her: FLL Jr. > Arkiv > Oppdrag 2012
Super Seniors
- Jr.FLL 2012

Introduksjon
Fra det øyeblikket dere ble født og frem til nå, har dere blitt eldre. Dere vokser fra barn til ungdom til voksne til eldre. Forskningsoppgaven i år dreier seg om å undersøke hvordan det er å være en senior.
Har dere noen gang tenkt på hvordan det vil være å være 60 år gammel eller eldre? ”Kjedelig”, sier dere? Ta en titt på disse pensjonistene:

 • I en aldre av 100 år, var oppfinneren Eemeli Väyrynen den eldste personen som noen gang hadde tatt ut patent i Finland. Patentet var på en forbedret potetsetter.
 • Eileen Philippa "Phil" Raschker kalles verdens beste kvinnelige idrettsutøver over 60 år. Noen sier at hun kanskje er den beste kvinnelige idrettsutøver verden noen gang har sett.
 • Annie Elizabeth "Bessie" Delany (101 år gammel) og søsteren hennes Sarah Louise "Sadie" Delany (103 år gammel) utga en bok om deres første 100 år. Boken lå på New York Times liste over bestselgere i 105 uker.

Men på samme måte som det er utfordringer når man vokser fra barn til voksen, kan det å bli eldre også ha sine ulemper. Noen har vanskelig for å huske ting. Etter hvert som nervesystemet eldes, tar det lengre tid å oppdage endringer og å reagere. Når musklene blir eldre, er de ikke så fleksible. Noen mennesker beveger seg saktere.

Kroppsdeler blir utslitt. Og etterhvert som mange av disse pensjonistene blir eldre, er det mange som trenger mer hjelp – fysisk, mentalt, følesesmessig og sosialt.

Alle eldes på forskjellig måte. Noen har kun ett eller to problemer. Andre har ingen. Mange eldre jobber fremdeles, trener, danser, reiser og har det helt topp. Som alle andre, trenger de eldre rette løsninger for de utfordringene de har.


1. Finn en eldre samarbeidspartner.

Først må laget deres finne en eldre samarbeidspartner. Det er mange måter å definere noen som er  eldre. Når det gjelder årets prosjekt, vil vi at dere skal finne noen som er 60 år gammel eller eldre.

Hvert enkelt lagmedlem – Se deg rundt i lokalmiljøet, blant familie og venner. Er det noen seniorer her?

 • Lag en liste over eller fortell om seniorer du kjenner 
 • Skriv ned eller fortell hvordan du kjenner hver enkelt av disse

Hele laget – Se på hvert lagmedlems liste. Snakk om hvordan dere som et lag kan komme i kontakt med disse menneskene.

 • Kan dere treffe dem eller ringe til dem?
 • Bruke epost eller andre sosiale medier?

 – Velg en av disse seniorene og inviter denne personen til å bli deres samarbeidspartner og hjelpe dere med prosjektet. Det er ikke sikkert den dere velger har tid eller lyst , så da må dere kontakte en annen fra listene deres.


2. Lær om lagets eldre samarbeidspartner

Bli godt kjent med lagets eldre samarbeidspartner. Lær om hans eller hennes liv og historie, samt om de utfordringer eldre står overfor i dag. Dere kan kanskje stille spørsmål som:

 • Hvor ble du født?
 • Hvor gikk du på skolen?
 • Hvilket yrke har/hadde du?
 • Har/hadde du mann/kone og barn?
 • Hvilke ting likte du å holde på med da du var 10 år gammel? 25 år? 40 år? Nå?

Bli kjent med samarbeidspartneren deres og de endringene de har opplevd gjennom livet sitt. For eksempel hvordan maten blir lagd, klærne vasket, kommunikasjon mellom mennesker og transport av varer og folk. Prøv å finn ut hva som er den største endringen i samarbeidspartnerens liv. Tenk på alle oppfinnelsene som gjør livet enklere, og på alle oppfinnelsene som gjør livet vanskeligere….. Her er noen eksempler på hva seniorer snakker om:

 • Datamaskiner er over alt
 • Bilene er fulle av knapper og ekstrautstyr
 • Telefonen er bitte liten
 • Gutter og jenter trener sammen
 • Man kan ta bilder uten film i kameraet
 • Roboter hjelper til å bygge ting på fabrikker

Velg et område som har endret seg drastisk gjennom deres samarbeidspartners liv og lær mer om det. Les bøker, blader og nettsteder. Snakk med folk som jobber innenfor dette området. Snakk med andre dere kjenner, familie, lærere, venner. Dra gjerne på besøk til noe/noen som har med dette å gjøre. Spør dem som designer, bygger, lager og selger det dere jobber med. Finn også ut hvem som jobber med nye oppfinnelser innenfor deres område. Er det en forsker, fysiker eller en ingeniør som jobber med å utvikle ny teknologi? Er det en sykepleier, sosialarbeider eller kommunearbeider som jobber med å utvikle nye opplegg, programmer eller behandlinger for seniorer?


3. Bygg det

Bygg en LEGO-modell som viser det dere og samarbeidspartneren deres har valgt som den største forandringen. Hvordan har denne endret seg over tid? Hvordan var det før? Hvordan er det nå? Bygg modellen slik at noen av delene kan bevege på seg.


4. Vis det

Lag en poster eller plakat som forteller noe fint om lagmedlemmene. Den skal også vise hvilke område dere har jobbet med innenfor ”Super Seniors” og hvilke forandringer som har funnet sted over tid.
Bruk tegninger, tekst, bilder eller små ting på posteren deres for å vise hva dere har lært.  
(Se veilederheftet for mer informasjon om posteren/plakaten)


5. Del det

Dere bestemmer selv hvordan dere vil dele det dere har lært med andre. Det kan være foreldre, lærere, andre elever, noen dere har samarbeidet men fra næringslivet og bedrifter eller sponsorer som ønsker å få en presentasjon av posteren og LEGO modellen.
På turneringen skal dere fortelle dommere om laget, om senior samarbeidspartneren deres, hvilket område dere har studert og hvordan dere fant informasjon. Dere må også vise hvordan modellen virker og hvordan dere har delt det dere har lært med andre. Dommerne vil også stille spørsmål til dere for at de skal lære mest mulig J

Flere ressurser

Har dere bruk for starthjelp?
Dere kan finne mer informasjon under menypunktet ”Ressurser Jr.FLL”.
Her kan dere også laste ned Veilederheftet som beskriver hele prosjektet.
Har dere spørsmål så kan dere sende en mail til ole-morten@firstscandinavia.org eller kontakte den lokale FLL prosjektgruppen.

logologologo
logologologo