Velkommen til FIRST® LEGO® League

- en spennende kunnskaps- og teknologiturnering for barn og unge (10-16 år)
Du er her: Oppdrag > Tidligere oppdrag

Tidligere oppdrag

2016


I ANIMAL ALLIES kan dere tenke på mennesker og dyr som allierte som har som mål å gjøre livet bedre for alle. Noen ganger hjelper mennesker dyr, og noen ganger hjelper dyr mennesker. Oppdraget til laget deres denne gangen er å gjøre møtet vårt med dyrene bedre – forhåpentligvis bedre for alle sammen.

Årets oppdrag heter Animal Allies.

Les mer
 


2015


Fra reduksjon, innsamling, sortering, til smart produksjon og gjenbruk, - hvordan skal vi løse utfordringen i fremtiden?

Årets oppdrag heter TRASH TREK

Les mer
 


2014Hvordan underviser vi i fremtiden? Hvordan ønsker elevene å tilegne seg kunnskap og hvor kan dette finne sted?

FLL lagene skal forske på og presentere for de voksne om de metoder som de ønsker å lære på. 

Årets oppdrag heter WORLD CLASS

Les mer
 

2013

Bli med når vi skal se nærmere på ”naturens raseri” og utforske stormer, jordskjelv, flom, jordras og andre naturkatastrofer.

Årets oppdrag heter ”Nature’s Fury”.

Vi skal utforske hva som kan gjøres når intense naturkrefter påvirker steder der folk bor, arbeider og går på skole.

Les mer

 

2012

Hvordan sikrer vi livskvalitet mens vi blir eldre? 

Noen aktiviteter og oppgaver kan bli mer utfordrende etter hvert som man blir eldre. F.eks. kan det bli litt vanskeligere å komme seg opp i tredje etasje, eller å åpne en stor garasjeport for hånd. Andre ting som kan være utfordrende er å holde styr på bankkontoer, pensjoner og regninger. Hvordan kan vi sørge for gode levekår med trivsel og god sikkerhet om vi skulle bli syke?
 
Med Senior Solutions skal vi fokusere på slike utfordringer og lære mer om hvordan vi kan bedre vår egen og andres alderdom!   

Les mer
 

2011

Hva kan gjøres for at vi skal få enda bedre kvalitet på maten vår?
 
Bli med å forske på matsikkerhet og hva som kan bidra til at den maten vi spiser får enda bedre kvalitet. Flere faktorer kan være med på å redusere kvaliteten som f.eks. kontakt med insekter og smådyr, bakterieinfisert matlaging, transportering, uheldige tilsetningsstoffer og dårlig hygiene for å nevne noe. I oppdraget skal dere komme med ideer på hvordan vi kan minimere og kanskje helt fjerne påvirkningen fra disse, eller andre faktorer. 

Les mer
 


2010


Kroppen vår er et utrolig byggverk. 

Utforsk hvordan vi ved hjelp av biomedisin kan reparere skader eller på andre måter hjelpe kroppen - og dermed oss selv - til et bedre og friskere liv!

Biomedisin omhandler både biologi, medisin og teknikk. Erfaringene fra disse fagene blir utnyttet for å gjøre tekniske fremskritt innen helse.

Les mer
 


2009


Transport er en del av hverdagen din. Det er mange eksempler på ting som kan transporteres; mennesker, dyr, varer, informasjon med mer.
Hva er det som hindrer at mennesker, varer og informasjon kommer trygt frem dit de skal? En lyspære kan bevege seg gjennom fabrikken, fra maskin til maskin uten å bli knust. Mens mange av barna som beveger seg i trafikken på skateboard eller sykkel, ender opp på sykehus. Kan sikkerheten økes på en smart måte?
Hvor effektiv er transporten vår? Millioner av mennesker sitter fast i trafikken hver eneste dag. Hvilke smarte ideer kan en finne på for å løse dette?
Hva skal til for å transportere mennesker og ting på en effektiv og rask måte, ved å bruke så lite energi som mulig?

Kan FLL lagene finne smarte transportløsninger med fokus på sikkerhet, effektivitet og energibesparing?

Les mer 
  smart-move

2008


Vær er forhold i atmosfæren målt over en kort tidsperiode (timer og dager).
Klima derimot, er det gjennomsnittlige været målt gjennom tiår og århundrer på ett bestemt sted.
Når vi ser ut av vinduet kan vi se hvordan været forandres hver dag, men vi trenger data/informasjon som har blitt samlet inn gjennom flere hundre år for å forstå hvordan klimaet forandres.

Kan FLL-lagene oppnå nødvendig forståelse av klimaet?

Les mer 


 climate-connections2007


Årets oppdrag, Power Puzzle, handler om forståelse for alle aspekter ved energiforbruket i en verden hvor vi bruker mer og  mer energi. Ettersom verden vokser og forandres, endres også vårt behov for energi. 

Årets oppdrag ber FLL-lagene vurdere noen av de forskjellige energialternativene vi har. Hvordan kan disse alternativene påvirke verden?

Les mer 

 

2006


Se for deg en tråd som ikke er tykkere enn en tannpirker, og som kan løfte en bil fra bakken...
Se for deg klær som aldri blir skitne, samme hva slags grisevær det er ute...
Se for deg at du kan reise til verdensrommet i en heis laget av bittesmå rør som er 200 ganger sterkere enn stål...
Se for deg en spesialtropp av programmerte molekyler som finner og ”spiser” kreftceller, og lar det friske være igjen…

Les mer2005


Havet er av stor betydning for jordens helse og oss som bor her, likevel er bare 1 % av disse utrolige områdene forsket på!

Den mest betydningsfulle rollen havet har er at den er en livsviktig del av jordens økologiske prosesser, som vannets og karbondioksidets kretsløp. Havene suger til seg karbondioksid og pumper oksygen ut i atmosfæren, - slik opprettholdes planteverden!

Likevel vet vi veldig lite om hvilken innvirkning vi har på denne viktige kilden.

Les mer2004


I oppdraget "NO LIMITS" skal lagene finne løsninger for å hjelpe mennesker med forskjellige fysiske evner.

Drømmen om et moderne samfunn, er en drøm om et samfunn hvor alle har like muligheter. Kombinasjonen av kreativitet, teknologi og samarbeid kan skape lik tilgjengelighet for alle mennesker, uavhengig av fysiske forskjeller.

Les mer

2003


Har du noen gang sett opp mot himmelen og undret deg over hva som finns der ute i verdensrommet?
Har du noen gang tenkt hvordan det vil være å reise gjennom solsystemet?
Hopp om bord og ta av mot universet sammen med FIRST LEGO League’s Justin Case i Oppdrag 2003!

Vi skal til planeten Mars. Vi skal  besøke den røde planeten og utforske landskapet.

Les mer2002


Gå løs på utfordringene som årets oppdrag gir deg og roboten din. Deres jobb er nå å hjelpe til med byplanleggingen. Undersøk hvordan roboter kan være til hjelp og løse ulike oppgaver i det virkelige liv.

FIRST LEGO League (FLL) Fremtidsbyen ser hvordan byplanleggere og forskere blir utfordret av den raske befolkningsveksten i verden.
Areal- og vannressurser, rent miljø, husvær, befolkningsvekst, skoler og helsepersonell, energi, veier og kommunikasjonsmuligheter er noen av de faktorene man må se på når man skal lage effektive og smarte løsninger som dekker innbyggernes primære behov.

Les mer
2001


Isbjørnene lurer rundt leiren, liv kan gå tapt. Utstyr til flere millioner kroner kan bli ødelagt. Verdifulle data og prøver må reddes før stormen setter inn for fullt.
Dette er den 6. stormen ekspedisjonen er blitt utsatt for på kort tid.

Oppdraget for årets FIRST LEGO League lag går ut på å konstruere og programmere en robot som kan gå ut på isen, redde forskere og gjøre de siste avlesninger og sikre utstyr.

Les mer2000


Oppgaven i pilotåret er spunnet rundt historien om Roald Amundsen og Robert Falcon Scotts kappløp til Sydpolen i 1911.
Scott og hans lag kom aldri tilbake - de frøs ihjel. Hvorfor? Valgte de feil teknologi?

Kunne man med dagens robotteknologi ha reddet dem?

Les merlogologologo
logologologo